25 Mart 2008 Salı

Afrika Bal Arilarinin Istilasi

Natinonal Geo Wild Kanalinda Afrika bal arilariyla ilgili izledigim belgeseli sizlerle paylasmak icin bu yaziyi yayinliyorum.

Bilim adamlari afrika bal arilarinin caliskanligi ve varoya karsi ustun mucadele genlerini kullanmak amaciyla 20-30 tane afrika ana arasini ulkelerine getiriyorlar. Kovanlara koyuyorlar ve analarin kacmasini onlemek amaciyla kovan agizlarina ana ari izgaralarini koyuyorlar. Bir gun ari bakicilarindan birisi bunlar ne deyip izgaralari kovan onunden aliyor. Ve 1-2 kovandan ogul cikisi oluyor. Ve boylelikle afrika bal arilarinin Amerika istilasi basliyor.

Bu arilarin en kotu ozellikleri normal bal arisindan 3 kat daha fazla saldirkan olmasi bunlarla ilgili degisik deneyler yapiliyor. Kizdirilan avrupa bal arilari dusmanini kovanlarinda 15-20 metreye kadar saldilarini surduruyor ve bu mesafeden sonra sonlandiriyor. Afrikalilar ise 100 m de bile saldirini kesmiyor. Diger bir kotu ozelligi ise fazlaca ogul vermeleri yilda 10-15 oraninda ogul yapmalari. Bilim adamlari bu arilarin amerika soguna dayanamayip neslinin burda tukenecegini sansada iyi sekilde soguk ortamada adepte oluyorlar. Bunlarin diger bal arilarindan ayiran en buyuk ozelligi ise diger kovanlari , anasi zayif veya anasi olmayan kovanlari ele gecirmesi. Soyle ki oncu afrika bal arilari zayif veya anasi olmiyan kovanlari tesbit ederek kapidaki nobetcileri atlatarak kendi analarini gizlice bu kovana sokuyorlar. Ve boylce o kovani ele gecirmis oluyorlar. Bu yuzden aricilar avrupa analarini boyuyor ve kontrollerde kovanin ele gecirilip gecirilmedigini erkenden anliyorlar.
Bu arilarin en ustun ozelliklerinden birtaneside varoyaya karsi cok iyi mucadele etmesi bunuda soyle acikliyorlar, normal bir avrupa isci bal arisi 21 gunde gozden cikarken afrika isci arisi 20 gunde gozden cikiyor ve o bir gunluk fark varoya mucadelesinde bu ariya buyuk ustunluk sagliyor.

Bilim adamlari sunni dolleme calismalarinda ne yaparsa yapsin afrika arilarinin saldirganlik genlerini engelliyemiyor F3 melezlerde bile ayni saldirganlik gozleniyor.

Daha bir suru guzel ilginc bilgiler veriyor bu belgeselde, guzel calismalar ve denemeler yapilmis. 3000 koloniye sahip bir amerikali arici bu calismalari yonetmis. Haftada 1-2 kere yayinlaniyor. Benim sansima 3 kere seyrettim. Aklimda kalip size anlatacaklarim bu kadar.

1 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Erdem bayağı değişik fikirler var,bilimadamları araştırıyorlardır herhalde konu üzerinde.İşlerinizde başarı dileklerimle