3 Mart 2009 Salı

Pazar gununden kalanlar


Gectigimiz Pazar nihayet hava musade etti ve Aziz abiyle benim arilara bakabildik. 20 gunden beri havalar kovan acmamiza musade etmemisti...Aziz abinin kovanlar Muglada ama ari kurcalamadan duramiyacagi icin burdada da 2 kovan bulunduruyor....
Cok merak ettigim ve bir turlu acamadigim yalanciya kacan ariyla birlestirdigimiz kovani actik...gerci hava sicakligi 10 dereceydi ama 20 gundur anayi kestilermi, kovan yalaci anadan kurtuldumu sorularina cevap vermeliydim.. Kovani actigimizda yalanci analarin hala yumurta attigini gordum ama cok ilginc ana ari yasiyor ve oda duzenli yumurtasini atiyordu.... kovanda aktif bir ana var ama yalanci analar yumurtaya devam ediyor.. yalanci analarin yumurta attigi cerceveyi cikradim.. birlestirme esnasinda arada surupluk vardi onuda aradan alip cerceveleri birlestirdim...umarim yalanci analardan kurtulurumm.. Acaba hala anayi kaybetme riskim varmi.. bilmiyorum boyle bir durum ilk defa basima geldi.. artik bir dahaki acisimda bakacagimm son durumlara..

Oglum Efe Mert Erdem ide kopegine goturecegime soz vermistim..O yuzden benim arilarda isimin bitmesini sessizce bekledi.. Burdan kopegimiz Sibirya kurdu Ice in yanina gittik..





Bu kopegi gecen sene, arilari goturdugumuz yer olan catalcada bir cingenenin elinen olmek uzereyken aldim.. ozamanlar cok kucuktu, veterinere goturdugumde kopegi bu hale getirene jandarmaya sikayet etmemizi soyledi... ozamanlar yaklasik 3-4 aylikti.. simdi 1 yasina yaklasti.. Cok asil ve gosterisli bir kopek..safkan bir Haski cinsi...ama koruma kopegi degill.. resimdeki rodfileder kirmasina kafa tutuyor...cok cevik ve hareketllii..


6 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın Erdem,aynı olay benimde başıma geldi,umarım dediğiniz ve denediğiniz yöntemle olayı çözersiniz,çocuklara vakit ayırabilmek çok önemli,Sibirya kurdunu yeniden hayata döndürmenizde çok güzel bir olay,Aziz beyede başarılar diliyorum,herşey gönlünüze göre olsun.İyi çalışmalar.

HB dedi ki...

Kaptan; çok yakında yalancı arılar yumurtlayamayacak. Çünkü işçi arı olduklarından ömrü vefa etmeyecek.

Bir müddet birlikte devam edecekler ve sonunda düzelecek.

oktay dedi ki...

Bu birleştirme işlemini yaparken, yalancıya kaçmış kovanın hemen yanındaki analı kovan kullanıldı. Analı kovan yaklaşık 2 çerçeve arılıydı. Yalancıya kaçmış olan da aynı nüfusa sahipti. Birleştirmede oda parfümü kullanıldı. Fakat bileştirilen ikişer çıta arasına kovan içi şurupluk konuldu. Arılar hemen hemen hiç kavga etmediler diyebilirim. Sanırım farklı kovan çerçeveleri arasına şurupluk konulması, birleştirme ve ana kabulünde çok etkili oldu.

Ballı Baba dedi ki...

Kaptan amcaaa, aradaki bölmeden dolayı yalancı yumurtlamaya devam etti. Şimdi normal ana arının salgıladığı feromon kovana yayılınca hakimiyetini kabul ettirir ve yalancıyıda işçiler beslemez. Halil Bilen'in dediği gibi zaten son günleri :)

TUNCAY ERDEM dedi ki...

ilhami abi, halil abi ve Selahattin abi yorumlariniz icin cok tesekkurler... Dedikleriniz cok dogru bende oyle umuyordum zaten, aradaki surupluk ve havalarin cok soguk gitmesi sebebiyle ana ari feremonunu iyi yayilmadi.. o yuzden yalanci arilar faaliyetlerine devam ettii, bakalim onumuzdeki hafta neler gorecegimm..

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Tuncay o kadar süre anaarı kesmedilerse sorun yok, anaarı foremen kokusu zamanla işçi arıların yumurta atmasını engelleyecek. Eger ömürlerinin bitmesini beklersende ayvayı yedin demektir. Çünkü işçi olarak çalışan arı 40 günde ölürde, kışın kovanda kalan arının ömrü 8 aya kadar çıkabiliyor, yalancı anada bundan sonra dışarda çalışmayacagına göre Allah sana sabırlar versin::)))