3 Nisan 2008 Perşembe

Gectigimiz Cumartesinden kalanlar

Gecen cumartesi hava bayagi soguktu, 12 derece, varoya ya karsi 3. mucadele zamani gelmisti. zamani kacirmamak icin hava sogukta olsa formik asit yaptim.

Cerceve basina 4 ml olacak sekilde ince ayar yapiyorum. Hava soguk oldugundan, pecete uzerine emdirip direk kovana verdim. Malum sogukta buharlasma az oluyor, o yuzden peceteyi posete falan koymadan verdim kovanlara. Etkili oldugunu saniyorum.

Arilar formikli peceteye karsi buyuk tepki verdi. buyuk bir vizilti basladi. Kimisi kovan agzina gelip hemen havalandirmayi arttirmak icin basladilar daraltma icin sikistidigim gazete kagitlarini kemirmeye. Hava sicak olsaydi havalandirma ici acardim bunlari ama, saatte gecte oldu. oylece biraktim.


Karincalar sicak yeri bulunca baslamis yuva yapmaya..

Kovan agzina birakilmis can cekisen bir guve kurtu. Belliki igneyi yemis. Bir tanede yavru biakmislar, sanirim havalar sogudugundan disari atiyorlar bazilarini.

Bizim ariliga yakin bir yerde birileri yaklasik 200 kadar kovan getirmisler. Bizim arililara kus ucumu yaklasik 750m-1 km civarinda. Eeee bukadar yakin oluncada incelemek gerekir degil mi:) Biraderle ziyarete gittik ama kimse yoktu. Bizde goruntu aldik, uzaktan da inceleme yaptik.

Eski petekler cerceveden ayrilis, kenara konmus.

Balli olan bu peteklerde arilar gelip ballarini temizlesiler diye bu sekilde sagi sola birakilmis. Sicaklik 10 dereceye dustugunden isleyen ari yoktu.



Burasi cok guzel bir arilik yeri, guneye bakan yamac ve ruzgarda almiyor.Biz ordayken arsanin sahibi bir bayan geldi, sasirdik. Arilari koymak icin ondan sanirim izin almamislar, arsanin eski sahibinden izin alinmis. 2 sene once almis bu guzel yeri.Londirada oturuyor, tatile gelmis sanirim. Biraz muabbet ettik. Ayrildi.
Varoya ilaclmasi yapilmis. Yerde duran bu ilactan anlasiliyor...



Sonen kovanlari bu sekilde temizlemisler.

Bazilari yerden yukseltilmemis. Yakinda gelip yukseltirler.


Kovan agizlari gelisi guzel daraltilmis.


Burasida o ariligin hemen yani, ama bu kovanlar yeni gelmedi, burda kislamislardi. Yerlerdeki ve karsidaki cicekleri goruyormusunuz. Arilik cenneti gibi ama hava soguk ve isleyen 1 tane bile ari yok.












4 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Sevgili Erdem kardeşler,benim naçizane tavsiyem formik asit uygulaması yaparken teneffüs etmemek yönünde olacak.Eğer yeni öğrenenlere ve başlayanlara iyi örnek olursak ve doğruları öğretirsek daha iyi olur herhalde.Kovanlarda varroa yoktur herhalde,kolay gelsin başarılar.

Ali Türk dedi ki...

Bu adamda 200 kovan arı var ama arıcı degil işte.Yav kovanların civarına ballı çıta atılırmı,hem hastalık için tehlike hemde yağma için tehlike arzediyor.

Ama lafa geldiginde acayip hava basar ha benim 200 kovan arım var diye,arıcıyım dedimi kaptan maşallah diye bir tükür görürsen bu arıcıya,nazar degmesin adamın arıcılığına.

Unknown dedi ki...

tuncay kardeşim paylaşımlar için teşekkürler.arıcılığı sanki kitapta yazdığı gibi yapıyorsun
geldi.

birde senin komşunun 200 arısı olabilir ama 200 koloniden aldığ verimi bizler kılı kıldan yarıp yetişebildiğimiz kadar sayıda tutup ve onlardan maksimum verimi elde etmekteyiz,dolaysıyla ali TÜRKünde belirttiği gibi sayı kalabalığıyla bu iş olmaz.iyi günler

Adsız dedi ki...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Monitor de LCD, I hope you enjoy. The address is http://monitor-de-lcd.blogspot.com. A hug.